عیار بتن

عیار بتن چیست+ جدول مقادیر آن

تعیین عیارهای انواع بتن

افرادی که با ساخت و ساز سر کار دارند یا هر فرد پیمانکار ساختمان باید تمامی نکات ریز یا درشت و تمام اصول مهم در ساخت بنا و ساختمان سازی را به همراه بهترین مواد و مصالح مرغوب و مناسب و اصولی در نظر بگیرد و به آن اهمیت دهد. زیرا این موارد در ساختمان سازی به اندازه ای اهمیت دارند که اگر به آنها توجه نشود، احتمال وقوع حوادث دلخراش و جبران ناپذیر خواهد رفت. یکی از نکات مهم در این قسمت مشخص کردن عیار بتن در سازه‌ ها است که از مهم‌ ترین معیارهای تعیین مقاومت به شمار می ‌آید. برای آشنایی بیشتر با این مقوله با بتن سخت آریان همراه باشید.

 

عیار بتن چیست

عیارهای بتن را می ‌توان به این صورت توضیح داد که میزان سیمان مورد مصرف در یک واحد حجمی است و سیمان یکی از عناصر مهم در ساخت بتن به شمار می ‌رود که برای اینکه مخلوط بتن چسبندگی خوبی داشته باشد از آن استفاده می ‌شود و بتن بدون سیمان ابدا دارای مقاومت و استحکام نخواهد بود. در ایران عیار بتن را ۳۵۰ در یک متر مکعب بتن به حساب می ‌آورند که در آن ۳۵۰ کیلوگرم سیمان باید استفاده شده باشد. چگالی بتن را معمولا بین ۲۴۵۰ کیلوگرم در متر مکعب حساب می ‌کنند و برای اینکه وزن عیار با کل بتن محاسبه کنند، باید عدد را در ۲۴۵۰ تقسیم کنند. پس بتنی که دارای عیار ۳۵۰ است، ۱۴ درصد از وزن آن سیمان استفاده شده است. می ‌توان گفت مشخص کردن عیارهای بتن با مقاومت نهایی دارای رابطه مستقیمی است.

جدول عیار بتن

 

انواع عیارهای بتن یا طرح اختلاط آنها

عیارهای بتن معمولا با مقاومت فشاری رابطه مستقیم قرار دارد و انواع عیار بتن و کاربردهای آنها در بخش ‌های مختلف هر ساختمان دارای تفاوت است. هر کدام از عیارهای بتن دارای طرح اختلاط خاصی هستند که طبق آزمایش ‌های متعدد به دست می ‌آیند. دو نوع عیار یا طرح اختلاط بتن وجود دارد که شامل موارد زیر می شوند:

 

طرح اختلاط اسمی

این نوع طرح از قبل مشخص و تعریف شده که برای ساختمان یا سازه ‌های کوچک مانند ساختمان مسکونی و … استفاده می ‌شوند. در فرایندهایی که بتن کمی مصرف می ‌شود با استفاده کردن از ضریب اختلاط اسمی میزان اطمینان کافی به دست می آید و موجب می ‌شود از رخ دادن حوادث احتمالی و از کنترل کیفیت پی در پی در امر ساخت و سازها جلوگیری شود.

 

طرح اختلاط طراحی

در این نوع طرح میزان موادی که بتن را تشکیل می ‌دهد، توسط آزمایش‌ های متنوع محاسبه می ‌شود. انتخاب طرح اختلاط طراحی و کیفیت مناسب را باید در زمان انتخاب متریال، انتقال و جایگذاری بتن و مخلوط کردن انجام داد. در کل این نوع طرح طبق موادی که در دسترس وجود دارد و هزینه‌ های پروژه در ساختمان سازی‌ های بتنی در اندازه بزرگ انتخاب می ‌شود. پس در فعالیت ‌های بتنی کوچک از طرح اسمی که عیار ۱۵M تا   ۲۵M است، استفاده می ‌شود و در سازه‌ های بزرگ از طرح اختلاط طراحی با عیارهای  ۳۰M استفاده می ‌شود.

 

اهمیت عیار بتن

یکی از عوامل مهم در زمان ساخت و سازهایی که امروزه انجام می گیرد، استفاده کردن از بتن است که دارای عیارهای مختلفی باشد. هنگام انجام فعالیت ‌های ساختمانی، هر قسمت از اجزای سازه‌ ها شامل: ستون، دیوار، سقف، فونداسیون و … می شوند که دارای مقاومت مشخصی از قبل تعیین شده هستند. هر قسمت از اجزا میزان بار مختلفی را تحمل می ‌کند؛ به همین دلیل است که میزان عیار و موادی که آن را تشکیل می ‌دهد یعنی همان ماسه، شن و آب به اندازه مشخص می ‌شود. می ‌توان گفت عیار معمولا سه عامل مهم در ساخت و ساز را مشخص می ‌کند که عبارت اند از:

  • مقاومت ‌های فشاری و یا استحکام
  • اجزا سازه ‌ای
  • تشکیل دهنده های دیگر

طبق توضیحات بالا میزان عیار فعالیت ‌های ساختمانی را از قبل مشخص می کنند و طبق مقاومت و مخلوط بتن، درجه های مختلفی از ترکیب بتنی طبق استاندارد انگلیسی معرفی می شود. عیار بتن را با واحد مگاپاسکال اندازه گیری می کنند و طبق MPa آن را حساب می کنند. علامت M مخلوط بتن را نشان می دهد و MPa هم میزان مقاومت فشاری را تعیین می کند.

 

جدول عیار بتن چیست؟

معیار تعیین عیارهای بتن طبق کاربرد آن مشخص می ‌شود و همان طور که گفته شد از عیار ۱۵ Mدر ساخت بتن ‌های معمولی و از عیار ۲۰  Mدر ساخت بتن مسلح استفاده می کنند. منظور از این میزان عیار یعنی مقاومت فشاری که در ۲۸ روزه طبق مگاپاسکال محاسبه می‌شود. جدول های عیار بتن معمولی، استادارد و مقاوم در زیر آورده ایم:

 

جدول عیار بتن استاندارد
ردیف عیار طرح اختلاط نسبت

ماسه، شن، سیمان

کاربرد
1 M25 1,1,2 بتن مسلح، زیرسازی ستون وتیر
2 M30 طراحی تیر وستون، بتن مسلح، ساخت لارده
3 M35 طراحی بتن مسلح، تیر وستون، ساخت لارده
4 M40 طراحی زیرسازی بتن، بتن مسلح، تیربتنی پیش تنیده، تیروستون، ساخت شاه
5 M45 طراحی بتن پیش تنیده، بتن مسلح، ساخت سازه های مسلح

 

 

جدول عیار بتن معمولی
ردیف عیار طرح اختلاط نسبت

ماسه، شن، سیمان

کاربرد
1 M5 1,5,10 ساخت بتن مگر
2 M7.5 1,4,6 ساخت بتن مگر
3 M10 1,3,6 بتن معمولی
4 M15 1,2,4 بتن معمولی
5 M20 1,1.5,3 بتن مسلح

 

 

جدول عیار بتن با مقاومت بالا
ردیف عیار طرح اختلاط نسبت

ماسه، شن، سیمان

کاربرد
1 M50 طراحی ستون تقویت شده، بتن مسلح، بتن پیش تنیده
2 M55 طراحی پایه پل پیش تنیده، شاه تیر، بتن مسلح
3 M60 طراحی بتن مسلح، پل های بسیار طویل، ساختمان های بلند، روکش بسیار نازک
4 M65 طراحی ساخت سازه بسیار بلند، بتن مسلح، روکش بسیار نازک، پل های طویل
5 M70 طراحی بتن مسلح، روکش بسیار نازک، پل های طویل، ساخت سازه بسیار بلند

 

بیشتر بخوانید : انواع کفپوش بتنی

 

کلام پایانی

از اجزا و قسمت ‌های جداناپذیر در صنعت مربوط به بتن ‌ها، عیار آنها است که  تعیین کننده اندازه سیمان مخلوط شده در بتن بوده و با مقاومت ‌های فشاری ۲۸ روزه فرایند بتن رابطه مستقیم دارد. افراد بدون اینکه عیار بتن را بدانند نمی ‌توانند کار بتن ‌ریزی را انجام دهند. البته بهتر است همیشه قبل از شروع کار با یک متخصص مشورت کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *