هاردنر
هاردنر و رزین
انواع هاردنر

هاردنر

هاردنر یا پودر سخت کننده بتن چیست؟ کاربرد آن چیست؟ مزایایی دارد؟ سفت کننده بتن چند نوع دارد؟ آیا می‌توان آن را رنگ کرد؟ تولید پودر سفت کننده بتن چه شرایطی دارد؟ بهترین نوع آن کدام است؟ مخلوط کردن و آماده‌سازی آن چه شرایطی دارد؟ هاردنر بتن ماده‌ای است که به سختی این نوع از مصالح ساختمانی کمک می‌کند و کارایی زیادی دارد، البته استفاده از این ماده هم اصولی دارد که در این مطلب از بتن سخت آریان قصد صحبت در مورد آن را داریم. با ما همراه باشید تا صفر تا صد هاردنر و پودر سفت کننده بتن را به شما معرفی کنیم.

پودر سفت کننده بتن

بتن یکی از سخت‌ترین و مقاوم‌ترین مصالح ساختمانی است که به دلیل استحکام بالا برای زیرسازی ساختمان‌ها، ساخت دیوارهای محکم و سقف‌های بتنی استفاده می‌شود. البته این ماده مقاوم هم در حالت عادی دچار آسیب‌دیدگی، ساییدگی و ترک می‌شود که در نتیجه این اتفاق کیفیت بتن پایین آمده و باعث خراب شدن سازه بتنی می‌شود. این آسیب‌ها به خصوص زمانی که بتن برای ساخت سازه‌هایی مانند ذخایر آب بتنی استفاده می‌شود، باعث مشکلات جدی‌تر می‌گردد که در بعضی موارد حل آن‌ها نیاز به صرف هزینه‌های سنگین دارد. در چنین شرایطی و برای مقابله با مشکلات گفته شده از هاردنر یا پودر سفت کننده بتن استفاده می‌شود. آیا می‌دانید هاردنر یا پودر سفت کننده بتن چیست؟ سفت کننده ماده‌ای است که مانع مشکلات گفته شده در مورد بتن می‌شود، از آسیب دیدن بتن در اثر رفت و آمد ماشین آلات، رطوبت و ضربات وارد شده به آن جلوگیری می‌کند و در نتیجه آن طول عمر بتن و مقاومت آن را چندین برابر می‌کند. این محصول به خصوص در زیرسازی بتنی که برای کفپوش کردن با اپوکسی استفاده می‌شود، بسیار کاربردی است و به اتصال بهتر سطح به بتن کمک می‌کند.

انواع هاردنر

همان‌طور که گفته شد هاردنر ماده‌ای است که به سخت‌تر شدن بتن و جلوگیری از خرابی و ترک خوردن آن در اثر تغییرات دما، رطوبت و ضربه جلوگیری می‌کند. این ماده بعد از اجرا شدن سطوح بتنی روی سطح ریخته می‌شود و بتن را سفت و سخت می‌کند. استفاده از این ماده اصولی دارد و مهم‌ترین اصل آن آشنایی با انواع هاردنر و استفاده از نوع مناسب آن بر اساس وضعیت سطح بتنی، جایی که بتن در آن ساخته شده و ترکیبات بتن است. انواع هاردنر به آب بندی سطح بتنی، یکنواخت کردن سطح به خصوص برای افزایش چسبندگی بتن و محافظت از سطح بتنی در اثر رطوبت و تغییرات دما کمک می‌کند. سفت کننده‌های بتن دارای دو نوع هستند. سفت کننده‌های مایع بتن و سفت کننده‌های پودری که هر کدام مزایا، کاربرد و انواع مشخصی دارند و در ادامه معرفی خواهیم کرد.

  • هاردنر مایع

هاردنر مایع یکی از انواع مواد سفت کننده است، مایعی شفاف تشکیل شده از سیلیکات است که بر پایه آب تولید می‌شود. این ماده باعث استحکام بخشیدن به سطوح بتنی می‌شود و آن‌ها را ضد گرد و غبار و نسبت به آب و رطوبت نفوذ ناپذیر می‌کند. هاردنر یا سفت کننده مایع روی سطح بتنی مورد نظر پخش شده و به لایه‌ها و شکاف‌های سطحی بتن نفوذ می‌کند. هاردنرمایع به سطح بتن نفوذ می‌کند و ترکیباتی که در زمان مخلوط شدن بتن به درستی به هم نچسبیده‌اند را در کنار هم قرار می‌دهد. این موضوع مقاومت سایشی بتن را در افزایش می‌دهد و از این طریق مقاومت بتن را بیشتر می‌کند.

کاربردهای هاردنر مایع

همان‌طور که گفته شد هاردنرها بسته به پودری یا مایع بودن، کاربردهای متفاوتی دارند. از کاربردهای هاردنر مایع می‌توان به براق کردن سطح بتن اشاره کرد. این ماده چسبندگی بتن را افزایش و نفوذ پذیری این ماده را کاهش می‌دهد. این محصول در فضاهایی که بتن با گرد و غبار در تماس است، کاربردی است. کف کارخانه‌ها و انبارهای صنعتی، کف سازی سیلوهای ذخیره‌سازی و انبارها، کارخانه‌های فاضلاب که رطوبت در آن‌ها زیاد است، کارگاه‌های تولید فرآورده‌های شیمیایی و پالایشگاه‌ها از جمله فضاهایی هستند که استفاده از هاردنر مایع در آن‌ها انتخابی مناسب است. هاردنر مایع هم به تنهایی و هم به همراه سفت کننده‌های پودری قابل استفاده است.

مزایای استفاده از هاردنر مایع

مزایای استفاده از هاردنر مایع و سخت کننده‌هایی به این شکل بسیار زیاد است. از جمله مزایای این نوع سخت کننده‌ها می‌توان به نفوذ در عمق بتن اشاره کرد. این نوع از سفت کننده‌ها حتی برای عمیق‌ترین شکاف‌ها هم مناسب هستند و با نفوذ در میان آن‌ها و پر کردن شکاف مانع ورود رطوبت و مواد خارجی به داخل بتن می‌شوند و از فرسایش آن جلوگیری می‌کنند. از دیگر مزایای استفاده از هاردنر مایع می‌توان به درخشنده کردن سطح بتن اشاره کرد. این ماده از تغییر رنگ بتن در اثر راه رفتن، رفت و آمد وسایل نقلیه یا سائیدگی نیز جلوگیری می‌کند.

انواع سفت کننده‌های مایع

هاردنر یا سفت کننده مایع، دارای انواع مختلفی است که شرایط استفاده از هر کدام متفاوت بوده و هر یک برای فضایی خاص قابل استفاده هستند. انواع سفت کننده‌های مایع بتن شامل دو دسته هستند. در دسته اول از این مواد منیزیم، پتاسیم و سیلیکات سدیم وجود دارد و واکنش دادن آن با کمک هیدروکسید کلسیم اتفاق می‌افتد. واکنش در سفت‌ کننده‌های نوع اول بلافاصله آغاز اما به آرامی انجام می‌شود. از دیگر انواع سفت کننده‌های مایع بتن می‌توان به ترکیب لیتیوم سیلیکات و سیلیس کلوئیدی اشاره کرد. این ماده با ذرات نانو ترکیب شده و محلول آن برای نفوذ به عمیق‌ترین لایه‌های بتن کمک می‌کند.

مراحل استفاده از هاردنر مایع

مراحل استفاده از هاردنر مایع به این صورت است که ابتدا سطح بتنی آماده و طراحی می‌شود و بعد از آن به ترتیب آماده‌سازی ماده سفت کننده بتن آغاز و انجام می‌شود. سفت کننده‌های مایع هم در بتن تازه و هم در بتن خشک قابل استفاده است. اولین مرحله از مراحل استفاده از هاردنر مایع آماده‌سازی سطح است. در صورتی که بتن تازه باشد و قصد استفاده از هاردنر در این مرحله را داشته باشید ابتدا باید سطح را ماله کشی کنید و بعد از آن مایع سفت کننده را روی بتن ریخته تا همراه با سفت شدن بتن، هاردنر هم عمل کند. حالت دیگر استفاده از هاردنر در بتن قدیمی و پیش ساخته است. برای استفاده از این ماده در بتن قدیمی ابتدا باید سطح را تمیز کرد. سپس سطح را باید از روغن، آلاینده و ذرات گرد و خاک تمیز کرد تا مایع هاردنر با آن‌ها ترکیب نشود. برای دریافت بهترین عملکرد از هاردنر بهتر است حداقل 20-30 دقیقه قبل از ریختن آن روی سطح، مخلوط سفت کننده را آماده کرد.

هاردنر پودری

نوع دیگر هاردنرها، پودر سفت کننده بتن یا هاردنر پودری است. همان‌طور که از نام این ماده مشخص است، هاردنرهای پودری به صورت سنگدانه‌های بسیار ریز و پودری هستند که روی سطوح ریخته می‌شوند و مقاومت سطح بتنی را افزایش می‌دهند. از پودر سفت کننده بتن برای رنگ آمیزی سطوح بتنی هم استفاده می‌شود. این پودرها با ایجاد لایه‌ای مقاوم روی بتن از سایش و نفوذپذیری سطح جلوگیری می‌کنند و جذب گرد و غبار و رطوبت توسط بتن را کاهش می‌دهند. این هاردنر را در اصطلاح خشک پاش هم می‌نامند، زیرا به صورت خشک و پودری هم می‌توان آن را روی بتن ریخت تا آب موجود در بتن را جذب کرده و مانع اثرات منفی آب و رطوبت موجود در بتن شود.

کاربرد سفت کننده بتن پودری

اولین کاربرد سفت کننده بتن پودری، رنگ کردن سطح بتن است. برای استفاده از این کاربرد، هاردنر پودری رنگی را روی سطح بتنی مورد نظر ریخته و سپس آن را با شناور یا ماله یکنواخت می‌کنند. البته پودر رنگی هاردنر فقط سطح بالایی بتن را رنگ می‌کند و قابلیت رنگ کردن تمام بتن و لایه‌های داخلی آن را ندارد. دیگر کاربرد سفت کننده بتن پودری مقاوم‌سازی سطوح بتنی در کارخانه‌های تولیدی، انبارها و سوله‌ها است. این مواد در جایی که کفپوش آن نور را منعکس می‌کند، کاربردی است و در فضاهایی مانند پارکینگ‌ها که رفت و آمد وسایل سنگین در آن زیاد است، باعث محکم شدن سطح می‌شود. از سفت کننده پودری بتن می‌توان در تاسیساتی که با ذخایر شیمیایی یا نمک که آسیب زننده به بتن هستند هم استفاده کرد تا این سطوح را نسبت به سطوح دیگر مقاوم‌تر کرد. 

مزایای استفاده از هاردنر پودری

مزایای استفاده از هاردنر پودری نسبت به هاردنر یا سفت کننده مایع بسیار بیشتر است. نفوذپذیری کمتر و مقاومت بالاتر هاردنرهای پودری، کاربرد در بیشتر صنایع، قیمت و عملکرد مناسب و امکان استفاده در انواع سطوح بتنی از جمله مزایای استفاده از هاردنر پودری نسبت به هاردنر مایع هستند که باعث افزایش محبوبیت این نوع از هاردنرها هم می‌شود. به علاوه مهم‌ترین مزایای استفاده از سفت کننده‌های خشکه پاش یا پودری را می‌توان به صورت زیر عنوان کرد.

1.به صرفه از نظر زمان و هزینه

هاردنرهای خشکه پاش یا پودری به صرفه‌تر از هاردنرهای مایع هستند. این هاردنرها به صرفه تر از نظر زمان و هزینه هستند زیرا زمان انجام کار با آن‌ها سریع‌تر و سرعت واکنش آن‌ها بیشتر است. اثر اولیه هاردنرهای پودری 8-12 ساعت بعد از بتن ریزی و ریختن پودرها کامل و سطح پس از 24 ساعت قابل استفاده است. نهایتا بسته به وضعیت سطح زیری هاردنرهای پودری پس از 3-7 روز سطح را برای رفت و آمد سنگین‌ترین وسایل هم آماده می‌کنند.

2.دوام بالا

دوام بالا دیگر مزیت پودر سفت کننده بتن است. حالت هاردنرهای پودری به گونه‌ای است که با استفاده از آن‌ها سطح ایجاد شده روی بتن مقاومت بیشتری داشته و این مقاومت بالا دوام هاردنر را نیز افزایش می‌دهد.

3.زیبایی

هاردنرهای پودری از نظر زیبایی هم برای بتن موثر هستند. هاردنرهای مایع سطحی صیقلی و براق برای بتن ایجاد می‌کنند که باعث انعکاس نور می‌شود و ظاهر زیبایی نخواهد داشت، هاردنرهای پودری اما بازتاب نور را کاهش می‌دهند و با دلیل قابلیت رنگ گرفتن، بتن را از نظر رنگ و ظاهر هم زیباتر می‌کنند. در ساختمان‌هایی که سقف، کف یا دیوار نمای آن‌ها بتنی است با استفاده از پودر سفت کننده بتن رنگی علاوه بر ایجاد سطحی مقاوم و محکم، زیبایی نمای بتنی را هم بیشتر می‌کنند.

4.ایمنی نسبت به هاردنر مایع

بیشتر بودن ایمنی نسبت به هاردنر مایع یکی دیگر از مزایای استفاده از هاردنرهای پودری است. در مواردی هاردنرهای مایع تا زمان خشک شدن مشکلاتی مانند لغزندگی سطح یا احتمال ورود آلودگی به داخل شکاف‌ها را باعث می‌شوند در حالیکه هاردنر پودری چنین مشکلاتی نداشته واستفاده از آن راحت و ایمن‌تر از هاردنر پودری است.

انواع هاردنرهای پودری

هاردنرهای پودری هم مانند سفت کننده‌های مایع بتن دارای انواع مختلفی هستند. از انواع هاردنرهای پودری می‌توان به سنگدانه کوارتز طبیعی اشاره کرد. سنگدانه‌های معدنی غیر فلزی و مصنوعی و سنگدانه‌های فلزی که ممکن است فلز خالص یا فلز آلیاژی باشند از دیگر انواع هاردنرهای پودری هستند. هر کدام از این هاردنرها از نظر زمان، نحوه عملکرد و ظاهر شرایط متفاوتی دارند و بسته به کاربرد باید نوع مناسب آن‌ها را انتخاب کرد.

روش استفاده از هاردنر پودری

روش استفاده از هاردنر پودری دو حالت دارد. نوع پودری سفت کننده بتن هم به صورت دستی و هم به صورت مکانیکی قابل استفاده است. در روش دستی ابتدا صبر می‌کنند تا بتن مرحله گیرش اولیه را رد کرده و کمی حالت بگیرد، سپس پودر خشکه را روی آن می‌پاشند تا ادامه فرآیند سفت شدن با مقاومت آن همراه شود. در روش مکانیکی اما بلافاصله پس از بتن ریزی پودر هاردنر را روی بتن‌ها می‌ریزند. در هر دو روش حداقل 2-3 میلی‌متر از سطح رویی بتن باید هاردنر باشد. استفاده از هاردنر پودری نسبت به هاردنر مایع ساده‌تر است زیرا مشکلاتی مانند سفت شدن قبل از ریختن را ندارد.

طول عمر سفت کننده‌های بتن

به طور کل بتن نسبت به دیگر مصالح و متریالی که به عنوان کفپوش استفاده می‌شود، عمر بالاتری دارد. زمانی که این ماده با هاردنر پوشانده می‌شود، طول عمر و مقاومت آن چندین برابر می‌شود. در حالت عادی طور عمر سفت کننده‌های بتن 10-20 سال است و این موضوع به محل استفاده، نوع کاربرد و رطوبت محیط هم بستگی دارد.

هاردنر یا پودر سفت کننده بتن

هاردنر یا پودر سفت کننده بتن از جمله موادی است که از بتن ریزی، قبل یا بعد از سفت شدن آن استفاده می‌شود تا مقاومت سطح بتنی را بیشتر کند. تمام مجموعه‌هایی که در زمینه کف سازی و اجرای سازه‌های بتنی فعالیت می‌کنند این ماده را نیز برای تکمیل کار خود استفاده می‌کنند. شرکت بتن سخت آریان یکی از بهترین مجموعه‌هایی است که اجرای کف‌های بتنی را با استفاده از هاردنرها به عالی‌ترین شکل ممکن انجام می‌دهد. در بخش‌های مختلف سایت می‌توانید انواع خدمات مجموعه در زمینه ایجاد سازه‌های مختلف، کف سازی و استفاده از بتن را مشاهده کنید. همچنین از طریق راه‌های تماس موجود در سایت می‌توانید با ما در ارتباط باشید.

سوالات متداول هاردنر یا پودر سفت کننده بتن

1.هاردنر چیست؟

هاردنر یا سفت کننده بتن ماده‌ای است که بعد از بتن ریزی روی سطح مختلف، به سطح بتنی اضافه می‌شود تا مقاومت آن را بیشتر کند.

2.هاردنر یا سفت کننده بتن چند نوع دارد؟

سفت کننده‌های بتنی دارای دو نوع هاردنر یا سفت کننده مایع و هاردنر پودری هستند.

3.کدام نوع از سفت کننده‌های بتن کاربردی‌تر است؟

سفت کننده پودری به دلیل امکان استفاده در سطوح بیشتر، مزایای بالاتر و قیمت مناسب‌تر ماده‌ای کاربردی‌تر از هاردنر مایع است.

4.ویژگی اصلی هاردنرها چیست؟

هاردنرها به افزایش مقاومت سطح بتنی کمک می‌کنند و طول عمر بتن را از طریق افزایش مقاومت بیشتر می‌کنند.

5.کدام هاردنر برای رنگ کردن سطوح بتنی قابل استفاده است؟

هاردنر پودری حالتی دارد که امکان اضافه کردن رنگدانه‌های پودری و رنگ کردن آن سطح بتنی با کمک آن وجود دارد.